Cum sa construiesti un site de prezentare folosind WordPress

creare site in wordpress

Sursa foto: arztsamui / / FreeDigitalPhotos.net

WordPress este cea mai cunoscuta platforma de creat bloguri si una dintre cele mai simple solutii pentru construirea site-urilor administrabile. WordPress este un software gratuit, folosit de peste 60 de milioane de utilizatori (conform wordpress.org), construit de o comunitate impresionanta de programatori si designeri voluntari.

WordPress.com versus self-hosted

WordPress are o varianta ce nu necesita gazduire (practic, website-ul tau va fi un subdomeniu de forma siteultau.wordpress.com). Acest lucru iti permite crearea unui website simplu sau a unui blog si folosirea unora din resursele asociate platformei – diverse teme si template-uri, ustensile pentru statistici vizitatori sau newsletter automat catre cititori.

Daca doresti sa creezi un site de prezentare pentru o companie sau chiar un site de brand personal, cu siguranta vei dori sa ai propriul domeniu. WordPress poate fi instalat gratuit pe orice domeniu personal, iar popularitatea acestuia face ca aproape toate companiile care ofera pachete de gazduire pentru website-uri sa fie actualizate permanent cu cerintele de instalare.

Varianta WordPress self-hosted iti ofera posibilitati nelimitate de creare a website-ului dorit. Poti folosi in continuare toate resursele oferite de varianta free, dar si un intreg arsenal de “plugin”-uri care iti permit dezvoltarea oricarei functionalitati dorite: formulare de contact, conectare cu orice cont de social media, slideshow-uri, integrarea unor galerii complexe sau chiar crearea magazinelor online.

Ca o concluzie, iti recomand sa mergi tot timpul pe varianta self-hosted, pentru ca tot continutul va fi proprietatea ta. La varianta gratuita continutul este proprietatea WordPress.com si risti sa-ti inchida contul fara sa ai sansa sa faci back-up.

Instalare si configurare

WordPress se instaleaza destul de usor, daca ai cateva cunostinte in administrarea website-urilor. Daca esti total novice, este mai bine sa lasi acest task in seama web developer-ului care iti va construi intreg website-ul.

Daca esti pasionat, ai la dispozitie toti pasii necesari pentru a instala platforma, atat pe website-ul wordpress.org, cat si in nenumarate tutoriale online.

Dupa instalare, site-ul poate fi configurat si administrat folosind un username si o parola. In panoul de administrare, poti seta un titlu general pentru website, poti instala tema preferata si poti crea paginile website-ului sau chiar articolele unui blog asociat site-ului de prezentare.

Paginile site-ului de prezentare

O structura comuna a unui site de prezentare contine intre patru si sase pagini, atat din motive estetice (pentru a nu ingramadi foarte multe elemente intr-un meniu), cat si din motive functionale (daca structura unui website este mai simpla si mai clara, vizitatorului ii va fi mult mai usor sa navigheze in toate paginile si sa proceseze toate informatiile oferite).

Paginile cele mai uzuale pentru un site de prezentare sunt:

  1. Home / Acasa – Prima pagina a site-ului, care trebuie sa contina cel mai puternic mesaj de marketing, dar si o descriere consistenta a business-ului
  2. About / Despre – A doua pagina invita vizitatorii sa descopere detalii despre identitatea business-ului – istoricul companiei, persoanele aflate in conducere sau o descriere a viziunii si valorilor companiei, toate acestea sunt exemple care pot construi o pagina “Despre”.
  3. Produse / Servicii – Cea de-a treia pagina poate fi o lista sau o galerie cu produsele sau serviciile oferite. O descriere detaliata a produselor sau a serviciilor oferite are rolul de a educa vizitatorul in privinta companiei tale si il ajuta sa identifice exact ceea ce poate cumpara de la tine.
  4. Contact
  5. Blog

Cele mai importante plugin-uri care nu trebuie sa lipseasca din website-ul tau

1. Plugin-uri pentru cache – ajuta la imbunatatirea vitezei de navigare in website – WP Super Cache

2. Plugin-uri pentru SEO – plugin-uri pentru optimizarea SEO, usor de folosit chiar si pentru incepatori, te ghideaza pagina cu pagina pentru optimizarea onsite – All in One SEO sau WordPress SEO by Yoast

3. Plungin-uri pentru social media share – acestea permit partajarea continutului unei pagini sau al unui articol de catre vizitatori in propriile retele sociale

4. Plugin pentru formular de contact – cel mai folosit este Contact Form 7

5. Plugin pentru verificarea legaturilor link intrerupte  (Broken link checker)

6. Plugin pentru crearea periodica de backup

Avantajele unui site de prezentare construit cu WordPress

WordPress iti permite crearea unui site de prezentare total administrabil. Astfel, poti schimba oricand orice informatie de pe website. Acest lucru nu inseamna ca te vei transforma din manager, in administrator de site, ci ca vei capata o mai mare independenta fata de web developer, ceea ce se traduce, pe termen lung, intr-un beneficiu financiar direct. Nu mai trebuie sa astepti pentru a actualiza datele de contact, pentru a schimba un slogan sau pentru a adauga fotografii. Poti face acest lucru chiar tu!

Panoul de administrare oferit de WordPress este usor de folosit. Fiecare zona de editare si de administrare este denumita coresponzator, iar modalitatea de editare a paginilor (TinyMCE ) seamana cu cea folosita de MS Word.

Cel mai important avantaj oferit de WordPress este, insa, comunitatea de programatori si designeri din jurul acestei platforme. Pentru ca zeci de milioane de oameni si companii au ales sa foloseasca WordPress, exista probabil zeci de mii de solutii si de resurse atractive, care permit personalizarea website-ului cu functionalitatile de care ai nevoie. De asemenea, suportul oferit in cazul in care te confrunti cu o problema este impresionant. Poti apela atat la forumul de pe wordpress.org, cat si la alte forumuri sau chiar la tutoriale (text sau video) pentru aproape orice problema pe care o intampini in administrarea website-ului. Cantitatea si calitatea resurselor pe care comunitatea le pune la dispozitia a milioane de utilizatori fac din WordPress software-ul perfect pentru construirea oricarui website.

Daca ai gasit ceva util in acest articol, lasa-mi un mesaj si spune-mi parerea ta.

Leave a Reply